Wat doe jij om erbij te horen?


Fascinerend filmpje! Je voelt de clue aankomen omdat het anders geen interessante video zou zijn. Toch laat het je verbaasd achter. “Ik zou dat echt niet doen” denk je waarschijnlijk. Maar die mensen doen dat wel. Allemaal.

De situatie creëert spanning. Iedere nieuwkomer fronst zijn wenkbrauwen als hij ziet dat de anderen opstaan bij een piep. Ieders eerste impuls is om niet mee te doen omdat het raar en onbegrijpelijk gedrag is. Toch gaan ze stuk voor stuk overstag… ze willen van de spanning af die ontstaat als ze afwijken van de rest.

Spanning ontstaat bij tegenstrijdige impulsen. Het is een innerlijk conflict - de anderen volgen of jezelf trouw zijn. Langdurige spanning wordt stress. Stress kost energie. Kennelijk kost het meer energie om af te wijken dan om mee te bewegen, dus de weg van de minste weerstand leidt tot aanpassen.

Aanpassing lijkt de snelste route naar rust. Er komt in ieder geval geen afkeuring van of conflict met de anderen. Op de korte termijn is dat fijn. Maar het conflict met jezelf is niet opgelost. Grote kans dat er een stemmetje met zelfverwijt ontstaat: “Slappe hap, dat je daarin hebt mee bewogen”. Misschien voel je schaamte. Dat stemmetje sluit aan bij het koor van andere stemmen die je aan gebeurtenissen herinneren waarbij je tegen jezelf inging.

Op de lange termijn blijft de stress dus bestaan. Die groeit zelfs. Die woekert ergens van binnen, onzichtbaar voor de omgeving. Misschien heb je hem ook voor jezelf verborgen. Dat kost energie en gaat ten koste van je vitaliteit.

Stress lost zich op als je met jezelf in het reine komt en transparant bent naar anderen. Vitaliteit gaat omhoog als je de maatstaven voor je gedrag bij jezelf legt en je innerlijk kompas gebruikt.

Dat innerlijk kompas is heel simpel te hanteren.

Ervaar je weerstand of tegenzin? Je bent op het spoor van een bron van spanning en een innerlijk conflict. Misschien doe je misschien iets zonder overtuiging of motivatie, maar vooral omdat het moet of van je wordt verwacht. Of je wil wel, maar je durft niet. Tijd voor onderzoek!

Ben je enthousiast, in de flow, heb je er zin in en krijg je er energie van? Geniet ervan!

En de grap is: wie op zijn innerlijk kompas koerst, is iemand die anderen graag om zich heen hebben. Dus je hoort er vanzelf bij!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square