Je rechter hersenhelft en het voorkomen van burn-out


Als je burn-out raakt, is het duidelijk dat je allerlei signalen hebt gemist of niet serieus genomen. Er zijn altijd waarschuwingen. Een burn-out komt nooit van de ene op de ander dag uit de lucht vallen. Misschien is dat ook wel het lastigste – het is een geleidelijk proces waarin je went aan je conditie. Je zit in een neerwaartse spiraal. Het is zaak om de kleine tekenen goed in te schatten voordat het te laat is en de alarmbellen afgaan.

Hoe doe je dat, de wensen en behoeften van je lichaam goed inschatten en serieus nemen? Hoe communiceer je met je lichaam? Hoeveel recht van spreken hebben je gevoelens en emoties? Hoeveel ruimte krijgen zij om je leven te kleuren?

Het is duidelijk dat je lichaam geen woorden gebruikt om je iets duidelijk te maken. Je kan geen verstandige conversatie voeren. Je linkerhersenhelft staat nutteloos terzijde in dit contact.

Contact. Niet zo heel lang geleden besefte ik de betekenis van dit woord. Het komt uit het Latijn en betekent letterlijk: met aanraking. Je hebt pas echt contact als je geraakt wordt, als je je laat (aan)raken. In het Engels zeggen ze ook: to keep in touch voor contact houden. Echte contacten zijn dus degenen die je raken. Die blijven je bij. Door hen verandert je leven.

Dat is precies wat je lichaam kan: je raken. Je wakker schudden. Een fysieke reactie op gang brengen. Contact met je lichaam hebben, is je gevoelens toelaten, accepteren en onderzoeken. Alle gevoelens. Je lichaam geeft voortdurend zijn wensen en behoeften aan. Je hebt behoefte aan beweging of juist aan slaap. Behoefte aan frisse lucht. Of aan iemand om bij weg te kruipen, iemand die je vasthoudt. Als je daar gehoor aan geeft, zorg je goed voor jezelf en blijf je in balans.

De taal van je lichaam is de taal van je rechter hersenhelft. Een taal die spreekt via gevoelens, emoties, beelden, intuïtie, verbeelding, kleur, ritme en muziek. Die taal ontsluit fysieke en emotionele kennis en wijsheid. Je lichaam wéét wat goed voor je is, op een heel andere manier dan wetenschappelijke inzichten je vertellen wat goed voor je is. Het is de informatie van binnen. Het zijn plotselinge grote inzichten of kleine verzoeken tot koerswijziging.

Wat betreft de liefde maken we dankbaar gebruik van fysieke signalen. Maar je lichaam weet veel meer. Of iemand te vertrouwen is. Of iets een goed plan is. Waar kansen liggen. Wat je nodig hebt voor je welbevinden. Waar je bang voor bent, waar je blij van wordt. Waar je grenzen liggen.

Je logische denken, je linkerhersenhelft, houdt je vaak tegen om de boodschappen van je lichaam te omarmen. Die zijn immers niet bewezen. Die zijn niet in klare taal gesproken. Daar kan mee gesjoemeld worden. Je mind denkt wel aan je lichaam, maar legt het schema’s en ambities op over gezondheid. De informatie komt dan niet van binnenuit. In die zin is je denken soms juist een stoorzender voor je welbevinden.

Je rechterhersenhelft helpt je niet alleen om vitaal te blijven. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor kleur in je leven. Het voegt ook muziek toe. Het voedt je met inspiratie. Waar de linkerhelft garant staat voor productie en doelgerichtheid, zorgt de rechter voor verbinding en contact. Daar zitten de kwaliteiten voor een goede samenwerking met anderen.

Als ik de informatie en kwaliteiten van beide hersenhelften gebruik en met elkaar verbind, voel ik me sprankelend, levend en vitaal.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square